Open van ma-vr. Voor 22u besteld, zelfde dag verzonden

Basis tomatensaus

Beoordeling
5/5
Image by Ulrike Leone from Pixabay

Basis tomatensaus

Er bestaan veel misverstanden over de tomatensaus voor pizza. De meest gemaakte fout is dat men de tomatensaus kookt. Dat mag je echter niet doen. Als je de tomatensaus uit onderstaand recept toch kookt dan kan je ze nog gebruiken voor op de pasta.

Gebruik een goede kwaliteit tomaten. Met onze Belgische tomaten kan je zelden hetzelfde resultaat bekomen als met de traditionele Italiaanse tomaten. Die hebben doorgaans een meer uitgesproken smaak. Voor een Napolitaanse Pizza gebruik je best tomaten van de San Marzano soort. Dit zijn langwerpige tomaten met een heel intense smaak. Je kan ze krijgen bij de betere supermarkt en de Groenten en Fruithandel.

Het is heel belangrijk dat je de tomaten pelt en van de pitten ontdoet. Je zal de tomaten immers met een passe-vite doordoen en de pitten zouden een bittere smaak geven aan de saus. De pel van de tomaat is gewoon niet aangenaam in de saus. Om de zuurtegraad van de saus te regelen kan je best wat bicarbonaat toevoegen. Gebruik geen suiker. Breng de saus nadien op smaak met wat zout. De saus is klaar.

Wat de kruiding betreft: voor een authentieke Napolitaanse saus gebruik je geen kruiden in de saus. Voor andere soorten pizza gebruik je een beetje olijfolie en voeg je orgegano, basilicum, gemalen peper of andere kruiden toe (nadat je de saus door de passe-vite gehaald hebt). Je laat de kruiden een half uurtje marineren. Voeg op het laatste nog wat look toe naar smaak. 

Voor een pizza diavola voeg je een beetje peperoncino toe aan de saus. Maar voorzichtig daarmee, het wordt al snel te pikant.

Ingrediënten

   Tomaten San Marzano 1kg
   Olijfolie (optioneel) 1el
   oregano, basilicum, gemalen peper, look (optioneel) naar smaak

Bereiding

   Pel de tomaten en ontpit ze. Daardoor vermijdt je een bittere smaak van je saus. Gebruik bij voorkeur San Marzano tomaten.
   Haal de tomaten door een passe-vite zodat alleen de pure pulp overblijft
   Regel de aciditeit van de saus door er wat bicarbonaat aan toe te voegen. Gebruik géén suiker.
   Breng op smaak met wat zout.
   Maak je een pizza diavola dan voeg je een beetje peperoncino toe aan de saus. Voorzichtig dat de saus niet te pikant wordt.
   Voor alle soorten pizza, met uitzondering van de Napolitaanse pizza, kan je kruiden toevoegen aan de saus. Oregano, basilicum en gemalen peper zijn de meest gebruikte kruiden. Laat de kruiden gedurende een half uurtje marineren in de saus.
   Voeg iets voor de gebruik van de saus nog wat geplette look toe aan de saus.

Voorbereiding

15 min

Baktijd

0 min

Totale tijd

15 min

Hoeveelheid

10 pizza's

Calorieën

0 kCal

Overzicht

Deze basis tomatensaus is een must voor elke echte pizza die je zelf maakt. Eenvoudig en vol smaak. We geven ons oordeel nog even mee:
  • Moeilijkheid - 3/10
  • Kostprijs - 5/10
  • Tijd - 4/10
Voor
  • Eenvoudig te maken
  • Heerlijke smaak
Tegen
  • Tomaten zijn niet zo eenvoudig te vinden
  • Niet de goedkoopste basisingrediënten

Tips en weetjes

In vergelijking met de Romano tomaat zijn de San Marzano tomaten dikker van vruchtvlees en puntiger. Ze bevatten ook minder zaden en zijn zoeter dan de Romano tomaat. Ze bevatten ook minder zuur en zijn dus beter geschikt voor het maken van tomatensaus.

De San Marzano tomaten, samen met de Pomodorino del Piennolo del Vesuvio, Zijn de enige officiële tomatensoorten die zijn toegstaan voor de echte Pizza Napoletana.

Als je geen purist bent kan je uiteraard ook andere tomaten gebruiken. Zorg wel dat je een tomaat gebruikt met veel smaak. Anders zal je amper proeven dat er tomatensaus op je pizza ligt. 

Gebruik ongeveer 90 à 110 gr saus per pizza (30 cm). Niet teveel dus zodat alle smaken op je pizza in balans blijven. Met 1 kg tomatenvlees zal je dus ongeveer 10 pizza’s beleggen.

Ook interessant voor jou

Basis tomatensaus
Basis tomatensaus
15 min
5/5
Basis Pizzadeeg
Basis Pizza Deeg
120 min.
4.5/5
nl_BENederlands (België)